Wat verdient een tandarts: Een kijkje in de inkomsten van tandartsen

Het is altijd interessant om te weten wat iemand verdient. Je wilt van je buurman die tandarts is ook wel weten waar hij het nu eigenlijk van doet. Dat vinden we dan ook geen probleem. Daarom duiken we graag eens in de inkomsten van tandartsen. Want wat verdient een tandarts? We hebben uitvoerig onderzoek gedaan om een zo waarheidsgetrouw antwoord als mogelijk te geven. De uitkomsten van wat we hebben gevonden kan je hier lezen. Mogelijk ben je gelijk overtuigd en wil je zelf ook dat jouw kind in de toekomst tandarts wordt!

Het is natuurlijk interessant om te weten wat een tandarts verdient. Alleen is het dan wel ook van belang om te weten wat daar tegenover moet staan aan werkzaamheden. Lees snel verder!

Laten we wel even vooropstellen dat het salaris van een tandarts natuurlijk niet uit de lucht komt vallen. Daarvoor heeft hij of zij wel eerst een lange studie moeten afronden. Bovendien is het werk ook belangrijk, want een gezond gebit een belangrijke factor in de kwaliteit van leven zoals je die als mens ervaart. De tandarts kan daar dus op een goede manier aan bijdragen voor dit salaris.

Ik was zelf toch nog wel enigszins verbaasd over het salaris van een tandarts. Al wist ik natuurlijk wel dat dit een goed bedrag zou zijn. Toch is het wel interessant om te zien hoe de tandarts wordt ingeschat in onze maatschappij. We hebben er allemaal één nodig, dus het is ook niet gek dat er veel vraag naar is en dat je dit terugziet in wat de verdiensten zijn als je zelf als tandarts gaat werken.

Wat verdient een tandarts: Een kijkje in de inkomsten van tandartsen

Wat-verdient-een-tandarts

Wat doet een tandarts?

Een tandarts doet de periodieke controle van jouw gebit, twee keer per jaar. Aan de hand van die controle kunnen ook vervolgingrepen nodig zijn. Denk aan het vullen van gaatjes. Of denk aan het aanmeten van een slaapbitje. Ook een wortelkanaalbehandeling kan een vervolgbehandeling zijn. Zo zijn er dus de nodige dingen die de tandarts zelf doet. Sommige tandartsen gaan nog verder en doen zelfs de behandeling van de mondhygiënist zelf erbij wanneer dit nodig is.

Wat is het salaris van een tandarts?

Dan het antwoord waar het allemaal om gaat natuurlijk: wat verdient een tandarts? Die verdiensten liggen bruto ergens tussen de €4.050,- en €6.580,- per maand. Dit is afhankelijk van zaken zoals de hoeveelheid ervaring en de grootte van de praktijk. Wanneer je dit omrekent, dan is het gemiddeld zo dat een tandarts in Nederland bruto zo’n €98.000,- per jaar verdient aan de werkzaamheden. Dit geeft je een goed beeld van wat het oplevert.

Wat doet een tandarts niet?

Het is natuurlijk ook belangrijk welk werk allemaal niet bij dat van een tandarts hoort. De grotere ingrepen worden over het algemeen aan de kaakchirurg overgelaten. Ook kan het zo zijn dat er bijvoorbeeld wordt doorverwezen naar een orthodontist. Zoals gezegd is het in de meeste gevallen ook zo dat de behandeling van de mondhygiënist door een aparte medewerker wordt gedaan. Dit zijn dus allemaal zaken waar je de tandarts niet voor kan inschakelen.

Wanneer past het bij je?

Wanneer het salaris van een tandarts jou wel aanspreekt, dan is het ook goed om eens te kijken wat er allemaal voor nodig is om een goede tandarts te zijn. Buiten kennis van het gebit moet je ook mensenkennis hebben. Het is belangrijk dat je goed met mensen kan omgaan. Bovendien moet je geduldig en rustig zijn. Daarnaast moet je heel precies zijn in het werk wat je doet. Het is ook fijn wanneer je een teamplayer bent binnen de praktijk waar je in werkt als tandarts.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

Wanneer je als tandarts wilt doorgroeien, dan betekent dat in de eerste plaats vooral meer studeren. Je moet je namelijk gaan specialiseren in een bepaald soort ingreep of behandeling. Wanneer je dat doet, dan kan je namelijk je reikwijdte vergroten en zullen mensen van allerlei plekken naar jou toekomen voor die specifieke ingreep. Wat natuurlijk ook weer terug te zien zal zijn in het salaris dat je kan gaan verdienen. Dit is dus een mogelijkheid om door te groeien.

Salaris tandarts

Veelgestelde vragen: wat verdient een tandarts?

Hoe word je tandarts?

Om tandarts te worden is het belangrijk om een goede opleiding te krijgen. Dat begint al bij VWO met profiel natuur & techniek. Daarnaast moet je dan ook nog een lange opleiding volgen op de school voor tandheelkunde. Daarna kan je geleidelijk tandarts worden.

Waarom is een tandartssalaris zo hoog?

Een tandartssalaris is om twee redenen hoog. In de eerste plaats speelt de kennis en kunde een rol. Daarnaast profiteren tandartsen van het spel van vraag en aanbod. Er zijn namelijk veel te weinig tandartsen in Nederland. Dat is terug te zien in de prijzen.

Kan een tandarts ZZP-er zijn?

Een tandarts kan inderdaad ZZP-er zijn. Van oudsher is het zo dat tandartsen vaak in een maatschap werken. Het is echter niet zo dat dit een wet of regel is. Het is ook mogelijk om als ZZP-er zelf aan de slag te gaan met een eigen praktijk.

Conclusie

Wat verdient een tandarts? Omdat tandartsen veel gevraagd worden is het ook zo dat de meeste tegen het maximum tarief zoals dat is vastgesteld in Nederland aan zitten. Dat betekent dat ze bruto per maand tussen de €4.050,- en €6.580,- verdienen. Gemiddeld is het zo dat een tandarts in Nederland per jaar zo’n €98.000,- kan verdienen. Er zijn wel enkele factoren die hier een rol in spelen, zoals ervaring en de grootte van de praktijk. Het is belangrijk om te weten dat dit specifiek om tandartsen gaat. Voor sommige ingrepen moet je naar specialisten worden doorverwezen door tandartsen. Als je als tandarts wilt doorgroeien, dan doe je dat dus ook door je te specialiseren. Op die manier is er dan ook nog eens meer te verdienen.

Tandeninfo
Logo