Wat te doen tegen ontstoken tandvlees? Ontdek 3 eenvoudige stappen om het te verlichten en te genezen

Je gebit is één van jouw meest kostbare bezittingen. Wanneer je het kwijt bent, krijg je het nooit meer terug. Hooguit een kunstmatige vervanging. Daarom ben je er ook zuinig op. Dat doe je bijvoorbeeld door op tijd klachten te behandelen. Wat te doen tegen ontstoken tandvlees is dan bijvoorbeeld een goede vraag. Wanneer je te maken hebt met ontstekingen aan het tandvlees heb je er niet alleen op dat moment last van. Het kan ook allerlei problemen op lange termijn in de hand werken. Dus is het extra belangrijk om te weten wat je kan en moet doen. In dit artikel geven we je 3 eenvoudige stappen om te volgen. Lees daarom snel verder!

Wanneer je kijkt naar de stappen, dan lijkt het eigenlijk heel gemakkelijk om van ontstoken tandvlees af te komen. Vergis je echter niet, want zelfs als je deze stappen volgt ben je enkele weken zoet.

Ontstoken tandvlees is vervelend op het moment dat je het hebt, maar kan je in principe zelf goed behandelen. Het is wel belangrijk dat je dit ook echt doet. Wanneer je dit namelijk niet doet, dan zijn de problemen op termijn niet te overzien. Zoals gezegd kan je bijvoorbeeld je tanden en kiezen erdoor kwijtraken en dat wil je natuurlijk niet.

Ik heb zelf nooit echt last van ontstoken tandvlees gehad. Maar dit komt mogelijk ook doordat ik alle stappen die je moet volgen van nature al volg. Ik poets, denk ik, op de juiste manier. Ik heb ook een gezonde leefstijl aangeleerd. Soms heb ik wel wat last van bloedend tandvlees als ik stokers gebruik, maar dat is dan een aanwijzing om dat deel wat beter te verzorgen de komende tijd.

Wat te doen tegen ontstoken tandvlees?

Beter poetsen van het gebit

Het begint allemaal bij het beter poetsen van het gebit. Dat je niet goed poetst was waarschijnlijk al de reden van het ontstaan van de ontsteking. Maar ook voor het verzorgen is het heel belangrijk. Je moet namelijk zorgen dat de ontsteking goed schoon wordt en blijft. Tweemaal per dag goed poetsen, het liefst met een elektrische borstel, is dan wat je moet doen. Let ook op welke tandpasta je erbij gebruikt. Verzorg wel ook de andere delen van je gebit goed. Anders verplaatst het probleem en heb je straks weer een ontsteking.

Een mondspoeling gaan gebruiken

Wanneer je dit nog niet doet, dan is dit het moment om een mondspoeling te gaan gebruiken. Het is namelijk zoals gezegd heel belangrijk dat je de ontsteking goed schoonmaakt en ook schoon probeert te houden. Door te spoelen met een goed mondwater kan je daarvoor zorgen. Doe dit volgens de aanwijzingen die je op de verpakking van het middel vindt. Wat je daarmee doet, is zorgen dat vuil en bacteriën geen kans krijgen om de ontsteking verder aan te tasten, zodat herstel kan inzetten. Als je niet weet welk mondwater je moet gebruiken, kan je het best de drogist even advies vragen.

Gezondere levensstijl aanmeten

De laatste stap is misschien ook wel de moeilijkste. Deze heeft namelijk de grootste impact. Je moet namelijk gaan zorgen voor een gezondere levensstijl. Wat betekent dit? In de eerste plaats moet je gezonder gaan eten. Slecht eten maakt je gebitsproblemen zoals ontstekingen groter. Daarnaast is het ook slim om meer te gaan ontspannen en bewegen. Dit is belangrijk omdat je daarmee stress kan verminderen. Dat is dan weer noodzakelijk omdat stress ontstekingen erger maakt en herstel vertraagt. Dat helpt je natuurlijk niet als je ontstoken tandvlees hebt.

Zo verzorg je jouw gebit

Om ontstekingen sneller te laten herstellen, maar ook om ze juist te voorkomen, is het van belang dat je jouw gebit goed verzorgt. Dat begint bij goed poetsen met een elektrische borstel en goede tandpasta. Dit doe je twee keer per dag ongeveer twee minuten. Druk daarbij niet te hard op je tanden en tandvlees. Naast deze routine van het poetsen is nog meer nodig. Zo moet je met tandenstokers, ragers of flosdraad ook tussen de tanden alles schoonmaken. Hier kan je namelijk met een borstel niet bij komen, maar er gaat juist ook vuil zitten. Daarom is het ook zo belangrijk om te zorgen dat je hier goed op let. Dit helpt je om te voorkomen dat je grote problemen krijgt. Tussen de tanden schoonmaken kan je ook dagelijks doen, net als het poetsen.

Situaties waarin ontstekingen kunnen ontstaan

Dit artikel draait vooral om wat je allemaal kan doen tegen ontstekingen. Het is wel belangrijk om te weten dat er ook zaken zijn waar je helemaal niet zoveel aan kan doen, maar die wel een grote rol spelen. Zo is het bijvoorbeeld zo dat vrouwen die met hormonale schommelingen te maken hebben vatbaarder zijn voor ontstekingen aan het tandvlees. Denk aan je zwangerschapsperiode of tijdens de overgang. Ook kan het zijn dat je door een ziekte of een bepaald medicijngebruik net wat meer kwetsbaar bent. Overigens is het dus juist in al deze situaties zo dat goede mondverzorging met poetsen, stoken en spoelen van grote waarde kan zijn. Daarmee maak je de kans op tandvleesontstekingen dan weer veel kleiner.

Veelgestelde vragen: wat te doen tegen ontstoken tandvlees?

Hoe lang duurt ontstoken tandvlees?

Wanneer je ontstoken tandvlees hebt en je gaat dit zelf behandelen met poetsen en spoelen, dan zal je er binnen enkele weken vaak vanaf zijn. Dit hangt natuurlijk wel af van hoe goed je alle dingen verzorgt die hiervoor nodig zijn. 

Werkt zout tegen ontstoken tandvlees?

Zout kan helpen tegen ontstoken tandvlees. Wanneer je een zoutspoeling gebruikt, dan kan je daarmee zorgen dat de wond van de ontsteking goed ontsmet wordt. En dat helpt dan weer om te zorgen dat de ontsteking sneller goed geneest. 

Welk mondwater heb ik nodig?

Er zijn mondwaters die specifiek ontsmettende capaciteiten hebben. Wel is het zo dat de meeste verschillende mondwaters ongeveer dezelfde kwaliteiten en werking hebben. Kies dus vooral een mondwater waar jij je goed bij voelt.

Werkt een ontstekingsremmer bij ontstoken tandvlees?

Een goede ontstekingsremmer zoals ibuprofen kan helpen bij ontstoken tandvlees. Wanneer je een flinke ontsteking hebt en je hebt er veel last van, dan kan het zijn dat de tandarts je aanraadt om dit te gaan gebruiken. Op die manier kan je de last verlichten.

Hoe gevaarlijk is ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees kan gevaarlijk zijn wanneer je er niets aan doet. Dan kan het bijvoorbeeld je kaakbot aantasten. Dat kan er dan weer toe leiden dat je tanden uit je mond vallen. Op die manier kan je dus met een flink probleem komen te zitten.

Conclusie

Wat te doen tegen ontstoken tandvlees? Wanneer je met een ontsteking aan het tandvlees te maken hebt, dan is het slim om je poetsroutine onder de loep te nemen. Goed poetsen maakt namelijk een groot verschil. Wanneer je dit doet, kan je zorgen dat je tandvlees schoon wordt en blijft zodat de ontsteking kan herstellen. Dit kan je extra aanjagen door ook te gaan spoelen met mondwater. Daarnaast kan het helpen om met een stoker, flosdraad of rager tussen de tanden schoon te maken. Het is ook aan te raden om je levensstijl onder de loep te nemen. Slecht eten en veel stress zorgen dat ontstekingen sneller ontstaan en ook nog eens veel moeilijker kunnen genezen. Wanneer je dus van ontstekingen af wil, is gezonder leven zeker van grote waarde.

Tandeninfo
Logo