Wat kost een kunstgebit? De kosten van een kunstgebit en hoe je kunt besparen

Een kunstgebit laten aanmeten lijkt misschien heel simpel. Er komt echter wel van alles bij kijken. Dat begint al bij de vraag: wat kost een kunstgebit? De kosten kunnen namelijk per situatie wel behoorlijk verschillen. Daarom is het ook heel belangrijk om je hier goed in te verdiepen wanneer je een kunstgebit nodig hebt. Op die manier kan je namelijk ook zorgen dat het niet duurder wordt dan nodig is. Je kan op verschillende manieren besparen. Dan moet je wel eerst weten waar je precies moet zijn. Maak je geen zorgen, want daar gaan wij je in dit artikel bij helpen. Zo ben je er direct klaar voor!

Misschien lijkt het allemaal nog wat ver van je bed. Voor je het weet is het echter zo dat ook jouw gebit vervangen moet worden. Dan kan je maar beter alvast weten waar je aan toe bent dan!

Het is vooraf wel belangrijk om te zeggen dat het kan lonen om goed naar de verschillen tussen verzekeraars te kijken. Dit ben je misschien wel gewend. Het vergelijken en overstappen is namelijk een gebruikelijke methode voor heel veel Nederlanders. Zeker als het ook om kosten rondom je gebit, zoals bijvoorbeeld voor een kunstgebit gaat, is het zo dat je hier voordeel van kan hebben.

Ik heb zelf nog geen kunstgebit. Toen ik echter zag wat mijn vader allemaal te verwerken kreeg met zijn gebit, heb ik wel alvast gezorgd dat ik alle zaken op orde heb. Mocht ik ooit in de situatie komen dat ik ook een vervangend gebit nodig hebt, dan ben ik er in ieder geval zeker van dat dit op een goede manier gebeurt en dat ik niet ontzettend duur uit ben.

Wat kost een kunstgebit? De kosten van een kunstgebit en hoe je kunt besparen

De kosten van een kunstgebit

De kosten van een kunstgebit bestaan uit verschillende elementen. Je zal meerdere keren op consult moeten. Dan zijn er de kosten voor het gebit zelf en de arbeidskosten nog. Wanneer je alles bij elkaar optelt, dan zal je al snel op een bedrag dat ergens tussen 1.750 euro en 2.000 euro ligt uitkomen. Dit ligt voor een deel ook wel aan je eigen wensen en eisen als het om het gebit gaat. Daar is dus wel ook wat op te besparen. 

Vergoeding in de zorgverzekering

De manier waarop je de kosten pas echt goed kan drukken, is door je zorgverzekering in te schakelen. Wanneer je goed verzekerd bent met een basisverzekering, dan zal namelijk 75% van het gebit gedekt zijn. Je zal dan dus nog een eigen bijdrage van 25% moeten doen, waardoor je ineens nog maar maximaal rond 500 euro kwijt bent als het gaat om de kosten voor je kunstgebit. Zo heb je dus al snel veel bespaard.

Aanvullend verzekerd zijn

Een belangrijk deel van de kosten zit in het trekken van de kiezen en tanden. Dit is ook het deel dat niet in je basisverzekering zit. Wil je nog voordeliger uit zijn en nog meer besparen? Dan is een aanvullende verzekering afsluiten dus wat je moet doen. De kosten voor die aanvullende verzekering haal je er gemakkelijk uit op het moment dat de tanden en kiezen daadwerkelijk getrokken moeten worden. Zo ben je hier niet meer verantwoordelijk voor.

Regelmatig laten controleren

Echt goed besparen op je kunstgebit doe je vooral wanneer je er al één hebt. Het is namelijk zo dat een kunstgebit niet het eeuwige leven heeft. Op enig moment zal je het moeten laten vervangen. Waardoor alle kosten dus weer opnieuw op je bord komen. Daar is echter wel iets aan te doen. Je kan namelijk slim besparen door goede controles door de tandarts te laten uitvoeren. Zo blijft jouw kunstgebit langer in de beste staat en doe je er langer mee.

Op tijd laten vervangen

Hoewel je dus kan besparen door je kunstgebit goed te laten controleren en onderhouden omdat je er dan langer mee doet, is de andere manier van besparen juist door op tijd voor vervanging te gaan. Wanneer je te lang wacht, dan kan dit namelijk allerlei extra ingrepen in je mond met zich meebrengen, bijvoorbeeld vanwege irritaties en ontstekingen. Door echter op tijd je kunstgebit te vervangen door een nieuwe kan je er zeker van zijn dat de kosten lager blijven.

Veelgestelde vragen: wat kost een kunstgebit?

Kan je besparen door uit te stellen?

Uitstellen is geen goede manier om te besparen. Wel kan je met de tandarts bespreken of het wel echt nodig is om een volledig kunstgebit te nemen. Misschien kan je ook al veel bereiken met een klikgebit of een andere deelse prothese.

Hoe vaak veranderen de kosten voor kunstgebitten?

De kosten voor kunstgebitten worden jaarlijks opnieuw vastgesteld. Dat betekent dus ook dat het altijd van waarde is om dit even goed na te kijken. Overigens geldt hetzelfde voor de kosten en vergoedingen van de basisverzekering en de aanvullende verzekering.

Is een kunstgebit veilig?

Een kunstgebit is gewoon veilig te gebruiken. Het is wel belangrijk dat je dit gewoon door een ervaren tandarts laat aanmeten en plaatsen. Op die manier kan je er zeker van zijn dat je gewoon met een goed gebit in je mond kan rondlopen. 

Conclusie

Wat kost een kunstgebit? Zoals je misschien wel weet hangt dit natuurlijk ook af van je eigen wensen en eisen. Daarnaast spelen het aanmeten, de consulten, de materiaalkosten en het plaatsen allemaal mee. Daardoor kan de prijs flink variëren, van 1.750 euro tot meer dan 2.000 euro. Er zijn verschillende manieren om te besparen. Dat kan bijvoorbeeld door de juiste verzekering af te sluiten. Dit kan een basisverzekering zijn, maar ook aanvullend verzekeren helpt. Daarnaast is het slim om te kijken of een geheel kunstgebit wel nodig is. Zoals ook de soorten dus van elkaar verschillen en het goed is om dit met elkaar te vergelijken. Op die manier kan je zeker zijn van een goed gebit voor een normale prijs!

Tandeninfo
Logo