Wat kost een implantaat? Een overzicht van de financiële aspecten van tandimplantaten

Een mooi gebit is van grote waarde. Helaas heeft niemand te kiezen hoe zijn of haar gebit eruit komt te zien. Zelfs wanneer je het optimaal verzorgt kan je met allerlei problemen, zoals gaatjes te maken krijgen als je pech hebt. Een implantaat laten plaatsen is dan een oplossing. Maar wat kost een implantaat? Om je een goed idee te geven van hoe het zit en op welke bedragen je moet rekenen, geven we je op deze plek alle informatie die je nodig hebt. Op die manier kan je zelf goed inschatten wat ervoor nodig is om jouw gebit weer in de beste staat te krijgen!

Er komt dus wel het één en ander kijken bij het plaatsen van een implantaat in je gebit en de kosten die daarbij horen. Daarom is het dus ook goed om al deze informatie eens volledig door te nemen.

Ik heb zelf geen implantaten. Ik heb wel gezien hoe dit bij mijn vader is verzorgd. Die heeft al langer problemen met zijn gebit, dus die had alles wel alvast goed verzorgd om zeker te zijn dat de kosten niet uit de hand lopen. Het gaat dan om de zaken rondom de verzekering. Neem die ook goed door!

Wat kost een implantaat? Een overzicht van de financiële aspecten van tandimplantaten

Hoe worden de kosten bepaald?

Wat een implantaat kost, is niet zomaar even te zeggen. Er spelen namelijk allerlei factoren mee in de kostprijs. Dat gaat dan bijvoorbeeld over de plek waar deze moet komen. Is het bot daar voldoende aanwezig en dik genoeg om op te werken? Zitten er al andere implantaten in de buurt? Zijn tijdelijke voorzieningen zoals een brug nodig? Zijn extra stappen zoals röntgenfoto’s nodig? En dan is er natuurlijk ook nog de vraag om welk type implantaat het gaat.

Welk type implantaat heb je nodig?

Een grote factor als het gaat om de kosten van een implantaat is natuurlijk om welke soort het gaat. Gaat het om een implantaat met een kroon? Reken dan op zo’n €2.000,- tot €2.500,-. Implantaten op een klikgebit kosten al snel het dubbele. Gaat het om een brug op implantaten? Dan zal je ergens tussen €3.900,- en €5.000,- uitkomen. Het is dus belangrijk om dit wel goed voor ogen te houden wanneer je implantaten nodig hebt.

Hoe zit het met de verzekering?

Als het goed is ben je natuurlijk gewoon voldoende verzekerd voor ingrepen aan het gebit. Dat betekent dus dat je je niet direct zorgen hoeft te maken om de bedragen zoals die hiervoor genoemd zijn. Het is vaak zo dat je met een eigen risico van een paar honderd euro zit en dat de rest gewoon vergoed wordt. Natuurlijk is het wel belangrijk om even je verzekering na te kijken om een goed beeld te krijgen.

Hoe lang gaat een implantaat mee?

Er is ook nog goed nieuws als het om implantaten gaat. Wanneer ze er eenmaal zitten, dan ben je eigenlijk verder wel klaar. Ze blijven namelijk vele jaren op hun plek zitten. Zo hoef je je dus geen zorgen te maken dat je over enkele jaren alweer met een grote kostenpost geconfronteerd zal worden. Wat er zit, blijft er ook tientallen jaren zitten.

Veelgestelde vragen: wat kost een implantaat?

Zijn alle implantaten hetzelfde?

Niet alle implantaten zijn hetzelfde. Daar zit dan ook een deel van het verschil in de kosten. De ene soort is wat voordeliger dan de andere. Dit komt door het gebruikte materiaal.

Wat is het voordeel van implantaten?

Een belangrijk voordeel van implantaten is dat je daarmee voor een stabiel gebit zorgt. Deze tanden blijven namelijk altijd van gelijke kwaliteit. Je kan bijvoorbeeld geen gaatjes krijgen erin. 

Conclusie

Wat kost een implantaat? De kans dat je op enig moment met implantaten voor je gebit te maken krijgt is behoorlijk groot. Daarom is het ook goed om te weten wat de kosten hiervan zijn. Omdat er zoveel zaken in meespelen is lastig om zomaar een prijs erop te plakken. Dat kan al voor €2.000,- maar het kan ook oplopen tot €5.000,-. Alleen een implantaat, of een brug op implantaten is natuurlijk een groot verschil. Natuurlijk speelt daarin wel mee hoe je verzekerd bent, want dan zal het grootste deel natuurlijk wel gedekt zijn. Een belangrijk voordeel is wel dat je de prijs maar één keer kwijt bent. De implantaten gaan namelijk vele jaren mee.

Tandeninfo
Logo