Wat is snus: een diepgaande blik op dit alternatief voor roken

Misschien wil je graag stoppen met roken, maar lukt dat niet in één keer. Of misschien ben je gewoon op zoek naar een alternatief. De vraag waar je in ieder geval mee rondloopt is wat is snus? Zo ben je dan ook bij dit artikel terechtgekomen. Je hebt geluk, want dit is de juiste plek om alles te weten te komen. Wij gaan je namelijk een diepgaande blik op dit alternatief voor roken bieden. Zo weet je dus direct hoe alles zit en of het iets voor jou is. Neem daarom even rustig alle punten die we hierna gaan bespreken door. Dankzij dit artikel ben je volledig op de hoogte!

Het is te begrijpen dat je veel vragen over dit product hebt. Zo bekend is het in Nederland immers nog altijd niet. Juist om die reden is het ook de moeite waard om dit artikel door te nemen!

Het is natuurlijk vooral belangrijk om te begrijpen dat je nog altijd beter af bent wanneer je helemaal niets gebruikt. Dat is echter niet de reden waarom je hier bent. Je wilt precies weten hoe het allemaal zit met snus en of dit een product is dat jij kan gebruiken. Het is daarom juist ook goed om de dingen te bekijken waar je waarschijnlijk helemaal nog niet aan dacht. Zo haal je er echt alles uit.

Zelf ben ik nooit een gebruiker van snus geweest. Het is echter wel iets wat ik onderzocht hebt toen ik zelf van het roken af wilde komen. Uiteindelijk heb ik een andere weg gevolgd, maar dat betekent natuurlijk niet dat jij dat ook moet doen. Daarom wil ik de zaken die ik over het gebruik van snus geleerd heb juist ook op deze plek met je delen!

Wat is snus: een diepgaande blik op dit alternatief voor roken

Wat is snus?

De eerste vraag die je hebt is wat is snus? Dit is een zakje dat je onder je bovenlip stopt. In het zakje zit tabak. De theorie is dat je dan nicotine binnen krijgt zonder dat je over de longen hoeft te roken. De nicotine komt via bloedvaatjes in de bovenlip bij je binnen. Omdat het wel gewoon nicotine betreft, kan het wel dezelfde verslavende werking hebben als roken. Je krijgt het alleen via een andere weg binnen door deze vorm.

Wat is het effect van snus?

Wanneer je kijkt naar de effecten van snus, dan zijn die eigenlijk niet heel anders dan van roken. Daarom dat het ook wordt gebruikt als alternatief voor roken. Het is namelijk een goede manier om de drang naar nicotine te stillen. Het is wel zo dat snus veel sterker kan zijn in de zakjes. Aan de andere kant weet je als roker misschien ook wel dat er ook een grote mate van gewenning ontstaat en dat je dus ook steeds meer nodig hebt.

Hoe verschilt snus van andere rookwaren?

Snus is natuurlijk niet echt een rookwaar, want je rookt het niet. Dus is dat direct al een verschil. Dit maakt het beter voor je longen. Al kunnen er wel andere nadelen zijn. Je kan het misschien beter vergelijken met bijvoorbeeld nicotinezakjes. Wat dan vooral het verschil is, is dat er geur- en smaakstoffen aan worden toegevoegd. Daardoor ruikt en smaakt het dus anders wanneer je het gebruikt.

Zitten er risico’s aan snus?

Het grote risico van snus is natuurlijk de nicotine die erin zit. Nicotine blijft natuurlijk wel een giftige stof. Bovendien heeft het allerlei effecten op het lichaam, bijvoorbeeld op de hartslag en het zenuwstelsel. Ook kan de bloeddruk ervan stijgen. Dit zijn effecten die je ook kan herkennen van het roken. Alleen dan is het zo dat de mate van nicotine wel sterk kan verschillen en je dit dus ook direct zal merken.

Is snus volledig veilig?

Snus gebruik je anders dan sigaretten. Je rookt niet, dus de gevaren die bij roken komen kijken, komen te vervallen. Wanneer je er op die manier naar kijkt, dan is het inderdaad een veilig alternatief voor roken. Aan de andere kant heeft het wel dezelfde verslavende werking door de aanwezigheid van nicotine. Dus of het je helpt om van je verslaving af te komen, valt dan dus wel weer te betwijfelen.

Veelgestelde vragen: wat is snus?

Is snus gezonder dan roken?

Of snus gezonder is dan roken, is misschien de verkeerde wijze om ernaar te kijken. Het grote verschil is dat je het niet inhaleert en dat je dus je longen er niet mee aantast. Het is belangrijk om dit verschil wel goed in het oog te houden.

Wat doet snus met je gebit?

Wat roken met je longen doet, dat doet snus eigenlijk met je gebit. Zo worden je tanden aangetast en worden ze sterker vatbaar voor gaatjes. Ook je tandvlees kan het zwaarder te verduren krijgen wanneer je met regelmaat snus gaat gebruiken.

Is snus wel legaal?

Snus is zeker wel gewoon legaal in Nederland. Het is ook gewoon te krijgen. Waar je wel mee op moet passen als je bijvoorbeeld naar het land van snus, Zweden gaat, is dat je niet zomaar grote hoeveelheden mee terug naar Nederland mag nemen.

Conclusie

Wat is snus? Het is eigenlijk een tabaksvorm die in een zakje komt. Dit zakje leg je onder je bovenlip. Op die manier krijg je de nicotine binnen via de bloedvaten in de bovenlip. Zo hoef je dus niet te roken om nicotine binnen te krijgen. Daarmee is het net wat beter voor je longen. Aan de andere kant blijven de gevaren en risico’s van nicotine natuurlijk wel gewoon bestaan. Je kan wat bijwerkingen ervaren. Ook kan het verslavend werken. In dat opzicht is het dus geen middel om je van het roken af te helpen. Je vervangt dan eigenlijk het één door het ander. Het is wel gewoon een legaal product in Nederland. Als je het gewoon eens wilt proberen, of je wilt beter voor je longen zijn, dan is dit een optie!

Tandeninfo
Logo