Een gebit is kwetsbaar. Dat betekent dus dat er van alles mee kan gebeuren. Zo kan een tand of kies bijvoorbeeld ook afbreken. Daar zet je dan een kroon op. Maar wat is een kroon tand? Wanneer je hier nog nooit mee te maken hebt gehad, ben je waarschijnlijk wel benieuwd wat er nu eigenlijk gaat gebeuren. We willen je dan ook graag een idee geven van wat de tandarts gaat doen en wat jou te wachten staat met deze behandeling. Wat goed is om te weten, is dat je je geen zorgen hoeft te maken. Lees snel alle informatie eens door!
1. Wanneer een kroon?
2. Blik op de behandeling
3. Materiaal van de kroon
4. De risico’s
5. Alternatieven voor een kroon
Het kan iedereen gebeuren dat een tand breekt. In dat geval is het belangrijk om hier iets aan te doen. De beste manier om dit aan te pakken is door er een kroon op te zetten!
Een kroon op een tand ziet er niet alleen mooier uit, het is ook beter. Het is natuurlijk belangrijk dat jouw gebit in de best mogelijke staat blijft. In dat geval is het dus ook belangrijk om tanden die breken of scheuren en kwetsbaar worden weer goed te beschermen. De kroon speelt daar een belangrijke rol in. Zo heb je er dus op meerdere fronten iets aan.
De eerste keer dat ik een kroon moest laten plaatsen was ik wel behoorlijk zenuwachtig. Ik wist toen ook niet hoe de behandeling eruit zou zien. Daarom kan je in dit artikel een blik op de behandeling vinden. Dit maakt het voor jou goed inzichtelijk. Daardoor hoef je dus ook geen zenuwen te hebben wanneer jij aan de beurt bent!
In dit artikel:
Wat is een kroon tand? Alles wat je moet weten over deze tandheelkundige behandeling
Wanneer een kroon?
Wanneer een tand of kies vaak gevuld is, of er is te weinig houvast voor een vulling, dan is een kroon maken en plaatsen daar vaak de oplossing voor. De kroon is dan een manier om te zorgen dat de tand of kies wel gewoon behouden kan blijven. Op die manier zorg je dat de tand of kies er gewoon mooi uit komt te zien en past in het geheel. Zonder dat je bijvoorbeeld te maken krijgt met verkleuring of met andere soorten problemen die tanden kunnen hebben.
Blik op de behandeling
Hoe ziet de behandeling er eigenlijk uit als je een kroon tand moet laten plaatsen? Het begint met een voorbereidende behandeling. Dit kan bijvoorbeeld een vulling of een wortelkanaalbehandeling zijn. Soms is het nodig om een pin of een opbouw te zetten om de tand te versterken. De tandarts slijpt de tand ook op maat zodat de kroon daar goed op kan worden gezet. Vervolgens kan je de kroon ook gemakkelijk erop laten plaatsen door de tandarts. Dit laatste werk is vaak het gemakkelijkst.
Materiaal van de kroon
Een kroon tand kan van verschillende materialen zijn. Welk materiaal je moet gebruiken hangt onder andere af van de plek waar de tand komt te zitten. Zo kan je kiezen voor een tand van porselein of zirkonium. Dit ziet er over het algemeen ook het meest natuurlijk uit. In deze porseleinen huls zit ook vaak wat metaal om te zorgen voor een goede basis. Soms kies je voor een kroon die goudkleurig is, daar zit dan meer metaal in verwerkt.
De risico’s
Zitten er eigenlijk ook risico’s aan het plaatsen van een kroon tand zal je je afvragen? Het is goed om te weten dat je je daar eigenlijk geen zorgen om hoeft te maken. Het kan in de beginfase wat gevoelig zijn. Dat kan wel vervelend zijn. Mocht dit niet afnemen, dan kan je altijd even contact met de tandarts opnemen. Het kan zijn dat de kroon dan wat bijgesteld moet worden.
Alternatieven voor een kroon
Er zijn ook alternatieven voor het plaatsen van een kroon, maar die zijn beperkt. Soms kan je gewoon voor een vulling kiezen. Dit is wel wat gemakkelijker. Een andere optie is om voor facing te kiezen. Daarnaast is het natuurlijk ook altijd nog mogelijk om de tand of kies er gewoon in het geheel uit te trekken. Dan moet er natuurlijk wel iets anders voor in de plaats komen.
Veelgestelde vragen: wat is een kroon tand?
Hoe lang duurt de behandeling met een kroon?
De behandeling met de kroon zal een uur duren. Wel is het zo dat dit in een aantal stappen gaat. Er is dus meer dan één behandeling nodig om te zorgen dat de kroon uiteindelijk over de tand of kies komt te zitten. De tweede behandeling duurt een halfuur.
Kan je met een kroon normaal eten?
Met een kroon kan je gewoon alles eten. Het is wel zo dat in de eerste fase alles even gevoelig aan zal voelen. Dat zal dus even moeten zakken. Vaak is dit na enkele dagen helemaal weg en voelt het net alsof je gewoon je natuurlijk gebit hebt.
Zijn er nadelen aan kronen?
Er zitten ook nadelen aan kronen. Zo is het bijvoorbeeld soms zo dat niet alleen de tand of kies waar de kroon op komt moet worden aangepast. Ook de tanden eromheen hebben wat aanpassing nodig. In dat opzicht kan het best vervelend uitpakken voor je.
Conclusie
Wat is een kroon tand? Een kroon tand is eigenlijk een neptand die gemaakt is van metaal met daaromheen porselein of zirkonium. Op die manier is een tand die te vaak gevuld is of kwetsbaar is te beschermen. De tand moet eerst worden voorbehandeld, bijvoorbeeld met een vulling of wortelkanaalbehandeling, en worden geslepen. Vervolgens kan dan de kroon erop worden gezet. Het fijne aan deze methode is dat je daarmee niet alleen je tand of kies kan beschermen. Je kan ook nog eens zorgen dat alles er gewoon mooi en netjes uit komt te zien. Bovendien kan je je gebit gewoon op een normale manier blijven gebruiken en alles blijven eten en drinken. Wanneer je dus met een kwetsbare tand zit, dan is een kroon tand laten plaatsen daarvoor de oplossing!