Wanneer tanden wisselen: Alles wat ouders moeten weten over het proces van tandenwisseling bij kinderen

Het is een proces dat ieder mens al op jonge leeftijd moet doorlopen. Het melkgebit waar je als kind mee begon valt uit en je krijgt er je volwassen gebit voor terug. Wanneer is tanden wisselen gebruikelijk bij kinderen? Wanneer je als ouder weet wanneer en hoe dit proces zich voltrekt, dan kan je je daar ook op voorbereiden. Dat maakt dat het allemaal een stuk soepeler zal verlopen, zowel voor jou als voor jouw kind. In dit artikel hebben we alle informatie die je daarbij kan gebruiken verzameld. Zo ben je er helemaal klaar voor!

Het wisselen van de tanden hoort er nu eenmaal bij. Het is dus vooral belangrijk dat je weet hoe alles zit. Op die manier kan je zorgen dat het voor je kind en voor jezelf veel soepeler verloopt.

Er is vaak niet veel nodig om het melkgebit kwijt te raken. Dit is een natuurlijk proces. Het is alleen wel zo dat veel mensen er niet bij stilstaan dat er ook een reden is waarom dit gebeurt. Daarom hebben we juist ook besloten om dit artikel te publiceren. Op die manier heb je wat meer achtergrond. Zo snap je beter waarom dit proces zich voltrekt en wat jouw kind hieraan heeft.

Ik kan met nog goed herinneren dat ik mijn melkgebit wisselde. De eerste tanden kwamen los en dat vond ik heel vreemd. Ik kan me niet meer goed herinneren dat de volwassen tanden erdoor kwamen. Het ging bij mij best soepel. Dit is niet altijd zo. Het kan sommige kinderen ook best wel wat last bezorgen. Bedenk je dan dat dit maar tijdelijk is en dat dit snel weer voorbij zal zijn.

Wanneer tanden wisselen: Alles wat ouders moeten weten over het proces van tandenwisseling bij kinderen

Uitvallen van de melktanden

Een melkgebit is een klein gebit. Het bestaat uit minder tanden en kiezen dan een volwassen gebit. De eerste volwassen kiezen komen daarom ook al door voordat de melktanden gaan loszitten. Wanneer die zijn doorgekomen, is het wisselen van de melktanden aan de beurt. Die gaan loszitten omdat ze als het ware door de volwassen tanden worden weggeduwd. Die moeten immers een weg naar buiten vinden. Zo vallen de melktanden dus uit en komen de volwassen tanden en kiezen door.

Op welke leeftijd wissel je?

Het is belangrijk om te weten dat het wisselen van gebit een proces van jaren is. Dat begint al wanneer kinderen rond 5 jaar oud zijn. Dan komen de eerste kiezen door. Stap voor stap komen dan andere tanden door: de grote snijtanden, de hoektanden en verschillende soorten kiezen. Uiteindelijk duurt dit ongeveer tot je twaalfde levensjaar. Wanneer kinderen tussen 11 en 12 jaar oud zijn, dan is het hele gebit gewisseld. Je moet er dus wel de tijd voor nemen om alles door te laten komen bij kinderen.

Hoe komen nieuwe tanden door?

Het wisselen van de tanden gebeurt doordat de nieuwe tanden de oude in de weg gaan zitten. Ze duwen de wortels weg, waardoor de melktanden los gaan zitten. Dit proces zet zich door totdat een tand uitvalt. Je hoeft hier dus niet perse aan mee te werken. Uiteindelijk zullen de tanden vanzelf uitvallen bij jouw kinderen. Vervolgens komen dan de nieuwe tanden door het tandvlees door en ontstaat zo een nieuw gebit. Het kan zijn dat het gebit niet zo netjes eruit komt te zien. Dan zal de tandarts met behulp van de orthodontist eraan werken om alles juist wel mooi netjes te krijgen.

De rol van verstandskiezen

Er is nog wel een uitzondering op dit hele verhaal. Het gaat dan natuurlijk over de verstandskiezen. Die zijn wel onderdeel van het volwassen gebit, maar komen niet door met de andere tanden en kiezen tussen je vijfde en twaalfde. Deze komen bij de meeste mensen pas na hun twintigste door. Ze kunnen een probleem vormen voor je gebit en worden daarom vaak ook getrokken. Dit maakt dat je veel minder problemen zal hebben. Het zijn de vier achterste kiezen in alle hoeken van je gebit. Dit is dus eigenlijk de laatste stap op weg naar een volledig volwassen gebit.

Veelgestelde vragen: wanneer tanden wisselen?

Welke tanden komen het eerst door?

De tanden die het eerst doorkomen zijn de kiezen achterin het gebit. Daar is namelijk nog ruimte omdat het melkgebit minder tanden en kiezen bevat. Wanneer deze tanden doorkomen, dan is dat het signaal dat het wisselen van het gebit zal gaan beginnen.

Komen melktanden altijd los?

Melktanden komen inderdaad altijd los. De volwassen tanden die eronder zitten lossen eerst de wortels als het ware op. Daarna duwen ze de melktand die geen houvast meer heeft naar buiten waardoor deze steeds losser gaat zitten. Uiteindelijk zal deze dan uitvallen.

Kan je de tanden eruit trekken?

De melktanden eruit trekken is niet echt nodig omdat ze uiteindelijk vanzelf uitvallen. Wil je zeker zijn dat je de tanden opvangt? Dan kan je het proces wel een handje helpen. Voorzichtig wrikken kan bijvoorbeeld helpen om de tanden los te krijgen wanneer ze al wat losser gaan zitten.

Conclusie

Wanneer tanden wisselen? Dit is voor ieder kind ongeveer in dezelfde periode aan de orde. Dat begint wanneer je ongeveer 5 jaar oud bent en stopt pas rond je twaalfde. Stap voor stap komen de verschillende tanden en kiezen door. De melktanden gaan loszitten en zullen vanzelf uitvallen. De nieuwe tanden komen daarna gewoon door. Daar hoef je zelf eigenlijk niets aan te doen. Uiteindelijk ben je rond je twaalfde voorzien van een volwassen gebit. Er is wel een uitzondering. De verstandskiezen zijn dan nog niet doorgekomen. Die komen achteraf nog wanneer je ongeveer twintig jaar oud bent. Dit zijn de vier achterste kiezen van je gebit. In veel gevallen zal de tandarts deze trekken omdat dat beter is voor je gebit. Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn en is voorlopig  voor jouw kind nog niet aan de orde!

Tandeninfo
Logo