Tandplak

Tandplak is ook wel bekend als tandplaque of kortweg plaque. Het is een dun plakkend laagje op en tussen uw tanden en kiezen. Plak kleeft ook op beugels, vullingen, kronen, bruggen, implantaten en kunstgebitten (plaatjes en frames). Het bestaat uit een verzameling van voedselresten, bacteriën en mondslijm.

Hoe ontstaat tandplak?

De tandplak ontstaat de hele dag door. Dit komt doordat er continu nieuwe voedselresten en bacteriën in de mond komen. Ook produceert u continu nieuw mondslijm. Het is dan ook heel normaal en natuurlijk dat er tandplak ontstaat. Sterker nog; het is onmogelijk om het te voorkomen.

Is plaque slecht?

Plaque kan een aantal dingen doen: gaatjes veroorzaken, de bacteriën in de plak kunnen het tandvlees infecteren zodat tandvlees gaat ontsteken, tandplak kan verharden tot tandsteen en plak kan een vieze mondgeur veroorzaken. Een gebit dat last heeft van tandsteen ziet er verkleurd (geel) uit. Tandsteen kan ook onder het tandvlees gaan zitten. Hierdoor kan uw tandvlees geïrriteerd raken, met allerlei gevolgen voor uw gezondheid. Indirect is tandplak dus slecht. Het is zaak om om tandplak tijdig te verwijderen. Hierdoor voorkomt u dat er schade ontstaat aan uw gebit en gezondheid.

Tandplakverklikker maakt tandplak zichtbaar

Tandplak is vaak niet goed te zien. Er zijn verschillende tandplak verklikkers op de markt. Een tandplakverklikker laat u zien waar de plaque zich bevindt. De verklikker laat een felle kleur achter op de plekken waar de tandplaque zit. Er bestaan verschillende typen:

  • Tandplakverklikker tabletten. Door te kauwen op de tabletten ontstaat een vloeistof die zich hecht aan het tandplak.
  • Tandplakverklikker vloeistof. Door de vloeistof aan te brengen op de tanden verkleurd het deel waarop de plaque zit.

Waar komt tandplak het meest vaak voor?

Tandplak nestelt zich op allerlei plekken in en tussen het gebit. Tandplak blijft vooral zitten op de plekken waar het minst goed gepoetst wordt. Over het algemeen geldt dat tandplaque het meest voorkomt op de volgende plekken:

  • Achterin de kiezen
  • Tussen de tanden
  • Bij de randen van het tandvlees, op vulling randen, kronen, bruggen, implantaten en  kunstgebitten (frames en plaatjes)

Tandplak verwijderen

Het verwijderen van tandplak is belangrijk. Er zijn verschillende manieren hoe u het plaque zelf kunt verwijderen. De meeste plak verwijdert u door simpelweg te poetsen. U kunt poetsen met een handtandenborsel, of door elektrisch te poetsen. Poetsen is echter niet voldoende. U dient ook te tandenstokeren, flossen, of een tandenrager te gebruiken. In de video hieronder legt dhr. Zoutendijk uit hoe u de moeilijkste delen van het gebit schoonhoudt.

Tandeninfo
Logo