De meest gemaakte fouten bij het tandenstoken

Veel mensen maken hun gebit schoon door gebruik te maken van een tandenstoker. In de praktijk blijkt dat veel mensen niet op de juiste wijze tandenstoken. Als u verkeert tandenstookt kunt u schade veroorzaken aan uw gebit. Het kan ook zijn dat hierdoor het gebit niet effectief schoon wordt gemaakt. Op deze pagina leest u welke fouten het meest worden gemaakt.

Tandenstoken met een voorwerp anders dan een tandenstoker

De beste manier om tanden te stoken is door gebruik te maken van officiële tandenstokers. Een goede tandenstoker is een stoker met drie vlakken in de lengte richting, die op één of beide einden uitloopt in een punt. Merk op dat een ronde cocktailprikker dus niet voldoet.

De tandenstoker wordt soms verkeerd om-om gebruikt

Een tandenstoker is een langwerpig. Het puntige deel is het deel dat u plaatst tussen twee tanden of kiezen van het gebit en het tandvlees. De platte kant van de stoker is de kant die zich moet bevinden aan de kant van het tandvlees.

Er wordt te kort gestokerd

Het doel van stokeren is dat u de plekken tussen uw gebit goed schoonmaakt. Indien u de stoker slechts eenmaal tussen de tanden of kiezen beweegt, dan is dit niet genoeg. Beweegt u de stoker op een rustige wijze zo’n 5 maal tussen elk van uw tanden en kiezen.

Sommige mensen stoken enkel loodrecht op de tanden

Sommigen vergeten dat de tandenstoker ook in een diagonale (schuine) beweging moet worden gebruikt. U dient dus niet enkel de beweging loodrecht op het gebit te maken.

Uitleg video hoe tandenstoken niet en wel moet

M.L.C. Zoutendijk, tandarts in opleiding van tandartspraktijk Wateringse Veld in Den Haag, geeft u in de video uitleg. Hij toont hier de foute en juiste manier van tandenstoken.

Zie ook

Tandeninfo
Logo