In dit artikel:
Waarom zou je je tanden flossen met flosdraad?
Flossen met flosdraad helpt om het gebit schoon te houden. Bij het poetsen van de tanden is het niet altijd mogelijk om op moeilijke plekken te komen met een borstel. Dit zijn meestal de plekken tussen de tanden en kiezen. Hierdoor blijft er daar vaak tandplak achter, ook na het poetsen. Als u uw tanden flost met een flosdraad, dan kunt u de tandplak ook daar verwijderen. Hierdoor voorkomt u problemen met de mondhygiene, zoals bijvoorbeeld bloedend tandvlees, gaatjes of erger.
Hoe moet je flossen met flosdraad?
In onderstaande video laat mondhygieniste Ouderkerken uit Leeuwarden zien hoe u het beste uw tanden kunt flossen met flosdraad.
Waar moet ik op letten bij het flossen met floss?
Het flossen met een flosdraad lijkt eenvoudig, maar toch flossen veel personen niet op de juiste wijze. Hieronder zetten we de aandachtspunten voor u op een rij.
- Druk de flosdraad nooit geforceerd ‘door’ de tanden of kiezen heen als deze klem zit. De draad dient met een gecontroleerde beweging (met een zagende/zigzag beweging) voorbij het contactpunt van de tanden of kiezen te brengen.
- Beweeg de flosdraad niet alleen loodrecht tussen de tanden, maar ook een paar maal schuin langs de bolling van de tanden en kiezen.
- Trek de flosdraad nooit geforceerd langs uw tanden als u klaar bent als deze klem zit. Ook hierbij geldt dat u de draad op een gecontroleerde zigzag beweging langs het contact punt van de tanden en kiezen moet bewegen.
Help mijn tandvlees bloedt tijdens of na het flossen
Soms kan het tandvlees tijdens of na het flossen even gaan bloeden. In de meeste gevallen betekent dit dat uw tandvlees op dit plek ontstoken is. Geef deze plekken extra aandacht te geven met het flossen en poetsen. Het tandvlees zal in de meeste gevallen na verloop van tijd genezen als u deze plekken goed schoon houdt. Het bloeden zal na verloop van tijd stoppen als het tandvlees niet meer ontstoken is.