Tand afgebroken

Ondanks het feit dat het menselijke gebit ijzersterk is, maken veel mensen in hun leven mee dat er een keer een deel van een tand of kies afbreekt. Alhoewel de kans groot is dat het stuk afbreekt bij een van de voortanden, kunnen ook kiezen afbreken. Het is vooropgesteld erg schrikken als uw tand afgebroken is. Meestal breekt er slechts een stukje af, maar het kan ook voorkomen dat een groter stuk afbreekt, bijvoorbeeld tot het tandvlees. In dit artikel leggen we alle facetten uit die hierbij komen kijken; informatie hoe te handelen bij een spoed situatie, de oorzaken en gevolgen en nog veel meer.

Wat te doen en hoe te handelen bij spoed als uw tand afgebroken is

 • Zoek het afgebroken deel van de tand of kies (mits beschikbaar)
 • Houd het afgebroken deel nat (bijv. aan de binnenkant van uw wang, of in melk)
 • Vind een dichtstbijzijnde tandarts in de buurt
 • Bel een dichtstbijzijnde tandarts op zodat u zeker weet dat die geopend is
 • Neem het natgehouden afgebroken stuk (indien aanwezig) mee
 • De tandarts helpt u met de beste oplossing voor uw specifieke situatie

Bewaren van het afgebroken stuk tand

Het deel van uw tand of kies dat is afgebroken moet u altijd proberen terug te vinden en te bewaren. U heeft dan namelijk kans dat de tandarts het deel kan terugplaatsen. Heeft u het stuk teruggevonden? Bewaar het dan in water of melk; hierdoor vergroot u de kans dat het stuk teruggeplaatst kan worden. Als het stuk onverhoopt niet teruggevonden kan worden zijn er gelukkig ook oplossingen mogelijk.

Oorzaak

In de meeste gevallen is er sprake van een incident. Het afbreken zit hem dan in een ongelukje, bijvoorbeeld als u bijt op iets hards tijdens het eten, als u valt, of door een ongeval bij het sporten of spelen, of bij een handgemeen waarbij rake klappen zijn gevallen. Als het gebit slecht is onderhouden kan deze ook in kwaliteit achteruit gaan waardoor een deel kan afbreken.

Gevolgen als een tand afgebroken is

Als een stuk van uw gebit afbreekt, dan kan dit veel gevolgen hebben. Welke gevolgen dit zijn  hangt af hoe ver de tand is afgebroken en wat de oorzaak van het breken is geweest en hoe snel het afgebroken stuk is gerepareerd/is teruggeplaatst.

 • Een zeer acuut gevolg is dat de afgebroken tand of kies vaak vlijmscherpe randen kan hebben; als u niet uitkijkt dan is uw tong ook snel beschadigd
 • Delen van uw gebit en mond kunnen pijn gaan doen
 • Is uw tand afgebroken, dan kan deze gevoelig worden
 • Op de plek waar de tand afgebroken is kan ook een ontsteking ontstaan
 • Een afgebroken tand kan bij sommige mensen ook voor esthetische problemen zorgen; een afgebroken tand valt namelijk al snel op, als u bijvoorbeeld praat, lacht of eet

Afgebroken tanden bij baby, peuter, kleuter of kind

Jonge kinderen hebben tot ongeveer 6 jarige leeftijd een melkgebit. Vanaf 6 jarige leeftijd tot circa 12 jarige leeftijd wisselen de melktanden voor naar vast gebit. Indien er sprake is van een melktand die (deels) afbreekt dan zal de tandarts afwegen om wel of niet iets te doen. Een afweging die de tandarts zou kunnen maken is om niets te doen. Dit kan als het melkgebit met schade automatisch zal worden vervangen door het vaste gebit tijdens het wisselen. Merk op dat dit geen vaste regel is. Soms is niet altijd een vaste tand aangelegd! De tandarts kan besluiten om een foto te maken, de tand te testen op vitaliteit. Ook kan de tandarts scherpe randen bijwerken als deze de mond anders verder zou gaan beschadigen. Indien de tand met schade geen melktand meer is, dan geldt dezelfde aanpak als bij een volwassene. Uiteraard is iedere situatie weer anders. Raadpleeg dus altijd een tandarts. De tandarts zal in ieder specifieke situatie kijken wat de beste oplossing is.

Herstellen en repareren nadat uw tand afgebroken is

De tandarts zal altijd per geval kijken wat de beste oplossingsrichting is om schade te herstellen. Herstel, of reparatie van een afgebroken tand kan vaak op vele manieren gebeuren:

 • Is een tand afgebroken van het melkgebit dan zal de melktand bij het wisselen worden vervangen door een tand van het vaste gebit.
 • Het (ver)lijmen van het afgebroken deel. Dit kan alleen als het afgebroken deel nog beschikbaar is en indien deze goed is bewaard (nathouden!) en de omstandigheden het verlijmen toelaten.
 • De tandarts kan de tand verfraaien door een facing, kroon, brug, plaatje of frame te plaatsen. De oplossing hangt van de situatie in de mond af.

Kosten voor reparatie als uw tand afgebroken is

Als uw tand afgebroken is, dan zal de tandarts u kunnen helpen. Hieraan zijn helaas wel kosten verbonden. De kosten voor de reparatie en/of behandeling van een afgebroken tand kunnen uiteenlopen, afhankelijk van uw situatie en de te kiezen oplossingsrichting. Raadpleeg uw tandarts daarom om een indicatie te krijgen van de kosten.

Implantaat bij afgebroken tand of kies

Tandeninfo
Logo