Mondhygienist

In dit artikel gaan we in op verschillende aspecten rondom het begrip “mondhygiënist. Allereerst gaan we in op de vraag “Wat is een mondhygiënist precies?”

Wat is een mondhygiënist?

Een mondhygiënist is een zogeheten “paramedicus binnen de mondzorgkunde”. Dat klinkt erg ingewikkeld, maar het betekent concreet dat deze persoon medische handelingen verricht in de mondzorgkunde en zelf geen (tand)arts is. Het beroep is wat dat betreft te vergelijken met bijv. een dietist, of bijv. een logopedist. Die richten zich echter op andere vakgebieden, namelijk op de voeding en respectievelijk de mondfuncties.

Wat doet een mondhygiënist?

Mondhygiënisten helpen hun patiënten met een uiteenlopend takenpakket. Afhankelijk van uw klachten of wensen helpen zij u bijvoorbeeld met:

  • Het geven van voorlichting over de mondhygiëne (denk bijv. aan poetsinstructies)
  • Het reinigen van het gebit (bijv. tandsteen en tandplak verwijderen)
  • Het polijsten van vullingen
  • Het boren en vullen van gaatjes

Waar kunt u mondhygiënisten vinden?

Mondhygiënisten kunnen hun vak als zelfstandige ondernemer uitoefenen (er is dan sprake van een zogeheten vrijgevestigde mondhygiënist), of in loondienst. In dat laatste geval werkt de persoon binnen een tandartspraktijken.

De vrijgevestigde mondhygiënist

Een vrijgevestigde mondhygiënist heeft een eigen praktijk en is zelfstandig ondernemer. U kunt met – en zonder verwijzing een afspraak maken bij een vrijgevestigde praktijk.

Tandeninfo
Logo