Logopedist

Wat doet een logopedist?

Een logopedist wordt heel breed opgeleid. Een logopedist behandelt problemen bij volwassenen en bij kinderen op het gebied van stem, spraak, taal, gehoor, slikken en stotteren. Dus als er problemen zijn in de communicatie en alles wat in het gebied van de communicatie voorkomt, dan kun je daarvoor terecht bij de logopedist. Een logopedist kan bijvoorbeeld helpen als een kind slist of lispelt. Bij het oplossen van dergelijke problemen kijkt de logopedist altijd naar de oorzaak van het probleem. Een kind kan bijvoorbeeld op een verkeerde manier slikken, last hebben van een verzwakte tong, of bijvoorbeeld duimen of speenzuigen. In de video hieronder legt logopediste J. Spies uit Rijswijk uit wat het vak precies inhoud.

Kinderen en logopedie

Er zijn veel kinderen die ieder jaar van allerlei verschillende communicatie problemen worden afgeholpen dankzij logopedisten. In de foto hieronder staan Juliette Spies en Kasia Kijewska in hun praktijk die gespecialiseerd is in kinder logopedie tot 18 jaar.

Stoppen met duimen, speenzuigen, zuigen aan vingers en doekjes

Een kinder logopedist weet wat de beste manier is hoe u uw kind kunt laten stoppen met duimen, op een verantwoorde wijze.

Slissen en lispelen afleren

Een logopedist kan kinderen afleren om te slissen en lispelen.

Voorkomen van scheve tanden

Sommige oorzaken van scheve tanden kunnen door een logopedist worden verholpen.

Toepassen van OMFT

Door het toepassen van OMFT kunnen kinderen worden geholpen met communicatieproblemen.

Logopedie en volwassenen

Ook volwassenen kunnen gebaat zijn door logopedie, bijvoorbeeld als er communicatieproblemen ontstaan na een beroerte.

Het raakvlak van tandarts en logopedie

Een tandarts kan u, of uw kind, doorverwijzen naar een logopedist als hier aanleiding voor is. Soms kan het voorkomen dat tanden naar voren gaan staan doordat kinderen bijvoorbeeld verkeerd slikken. Een logopedist kan het kind in dat geval helpen door het kind op een juiste wijze te leren slikken. In de video hieronder leggen tandarts in opleiding M.L.C. Zoutendijk van tandartspraktijk Wateringse Veld en logopedist J. Spies uit hoe de twee vakgebieden elkaar raken.

Tandeninfo
Logo