Kaakpijn

Oorzaken van kaakpijn, kaakproblemen en een raar gevoel in de kaak

Er zijn zeer veel uiteenlopende oorzaken die kaakpijn tot gevolg kunnen hebben. Bijvoorbeeld bij het openen van de mond (bij kauwen of geeuwen) of bij het liggen. De pijn kan soms ook optreden door kou, verkoudheid, allergie, migraine, fybromyalgie, stress, tandenknarsen of tijdens de zwangerschap. Een raar gevoel bij de kaak kan ook optreden door triggerpoints (spierknoopjes) in de nek- en halsspieren, en door de gewrichten in de nek.

Hoe kan een tandarts helpen bij kaakpijn

Een tandarts is gespecialiseerd in de mond. De tandarts kijkt naar de tanden en kiezen waarbij mogelijkerwijs ook een röntgen foto kan worden gemaakt. Het kan zijn dat de tandarts de oorzaak van de pijn niet kan vinden. In dit geval verwijst de tandarts door naar andere deskundigen. U kunt bijvoorbeeld worden doorverwezen naar een manueel therapeut.

Fysiotherapie en manuele therapie bij kaakpijn

Wanneer een kaak fysiotherapeut en manueel therapeut kunnen helpen bij kaakpijn

Kaakpijn kan worden veroorzaakt op verschillende manieren. Indien de oorzaak ligt in het kaakgewricht dan zal de tandarts u kunnen doorverwijzen naar een kaak fysiotherapeut. Als de pijn wordt veroorzaakt door spieren in de hals of nek kan een verwijzing naar een manueel therapeut wellicht helpen. De manueel therapeut kan in het algemeen ook een oplossing zijn als de kaakpijn wordt veroorzaakt door de gewrichten in de nek. In de volgende video legt dhr L. Braunstahl van het Medisch Training Centrum Delft uit bij welke oorzaken een manueel therapeut en kaak fysiotherapeut kunnen helpen.

Hoe een manueel therapeut kaakpijn kan verhelpen

Een manueel therapeut kan verschillende behandelingen toepassen om te proberen de kaakpijn te verminderen of soms zelfs geheel te verhelpen. Indien de oorzaak van de pijn ligt bij de spieren in de nek en hals, dan kunnen dry needles worden toegepast.

Tandeninfo
Logo