Vrijwel iedereen krijgt in het leven met gaatjes te maken. Ongeacht hoe goed je poetst en flost. Je kan ze zelf eigenlijk niet zien wanneer je in de spiegel kijkt, dus heb je niet snel het idee dat je met een probleem in je mond te maken hebt. Dit komt mede ook door de manier waarop dit proces zich voltrekt. Want hoe snel groeit een gaatje in je tand eigenlijk? Het is goed om hier meer over te weten te komen. Zo kan je namelijk zelf net wat meer grip houden op hoe goed het met je gebit gaat. In dit artikel hebben we de feiten voor je op een rij gezet!
1. Wat is een gaatje?
2. Hoe snel groeit een gaatje?
3. Hoe vaak komen gaatjes voor?
4. Hoe kan je zelf gaatjes ontdekken?
5. Welke soorten gaatjes zijn er?
6. Wat kan je tegen gaatjes doen?
Wil je weten hoe het nu eigenlijk met gaatjes in jouw gebit gesteld is? Dan is het aan te raden om dit artikel direct even door te lezen!
Gaatjes komen op de meest onverwachte momenten voor. Het is iets waar je niet veel van merkt, tot het te laat is. Daarom is het ook zo belangrijk om goed te poetsen en met regelmaat naar de tandarts te gaan. Wanneer je je daaraan houdt, dan zal je alvast veel meer grip op de zaak hebben. Daarnaast doe je er goed aan om de info in dit artikel serieus te nemen.
Ik had zelf in een korte periode ineens een aantal gaatjes achter elkaar. Ik dacht eerst dat de tandarts gewoon werk zocht, maar nu ik beter begrijp hoe dit ontstaat in het gebit, ben ik blij dat mijn tandarts hier zo serieus mee is omgesprongen. Het is daarom mijn tip aan jou om de feiten die wij voor je verzameld hebben even goed door te nemen!
In dit artikel:
Hoe snel groeit een gaatje in tand? Ontdek de feiten!
Wat is een gaatje?
Een gaatje is het gevolg van tandplak dat je tandglazuur en daarna je tand heeft aangetast. Je tandglazuur is de beschermlaag van je tanden. Wanneer tandplak daar ongestoord zijn werk op kan doen, dan zal het zuur het glazuur aantasten en daarna aan de binnenkant in de tand te werk gaan. Op die manier ontstaat een gaatje en kan dit flink pijn gaan doen.
Hoe snel groeit een gaatje?
Er is geen vaste snelheid waarmee een gaatje groeit. Dit verschilt per persoon en per moment. Voor volwassenen kan het enkele jaren duren voor een gaatje zo groot is geworden dat deze behandeld moet worden. Het kan zelfs zo zijn dat het proces wordt gestopt door goede verzorging met poetsen en flossen. Dit kan in enkele gevallen wel een groot verschil maken.
Hoe vaak komen gaatjes voor?
Gaatjes komen heel vaak voor. Slechts 1 procent van de mensen ouder dan 23 jaar in Nederland heeft een volledig gaaf gebit zonder gaatjes. Wanneer je dus met een gaatje te maken krijgt, dan is dat op zich helemaal niet raar. Het is wel belangrijk om dit niet te zien als een reden om dan je gebit maar niet te verzorgen. Het is nog altijd belangrijk om je tanden te poetsen en flossen. Desondanks kan er dan toch een gaatje ontstaan.
Hoe kan je zelf gaatjes ontdekken?
Een gaatje kan je niet zo ontdekken door even je mond open te doen en in de spiegel te kijken. Het gaatje ontstaat ook in stappen. Vaak wordt het eerst een doffe plek op de tand en daarna verkleurt dit. De beste manier om een gaatje te ontdekken is dus nog altijd door de tandarts erbij te betrekken. Die heeft hier namelijk de middelen voor, denk aan het gebruik van röntgenapparaten voor het maken van een foto. Zelfs de tandarts kan namelijk soms niet met het blote oog zien of er nu een gaatje aan het ontwikkelen is of niet.
Welke soorten gaatjes zijn er?
Eigenlijk is een gaatje gewoon een gaatje. Er zijn echter wel wat verschillen te onderscheiden. Zo is er een gaatje in het glazuur, een gaatje in het tandbeen en een gaatje in de tandwortel. Daarnaast kan de klasse van het gaatje verschillen. Dit loopt kan klasse 1 tot klasse 5. De klasse heeft te maken met de plek waar het gaatje zit, bijvoorbeeld het soort tand, maar ook de plek op de tand. Deze verschillende soorten gaatjes hebben dan ook weer effect op het soort middel dat gebruikt moet worden om het gaatje te vullen. Daarom is het altijd belangrijk om te weten hoe het zit.
Wat kan je tegen gaatjes doen?
Het gemakkelijkste wapen tegen gaatjes is goed poetsen en flossen. Wanneer je je tanden goed verzorgt met fluoride tandpasta en je zorgt dat je ook de gebieden tussen de tanden goed schoon houdt, dan is de kans dat je met gaatjes te maken krijgt een stuk kleiner. Zoals je eerder al kon lezen is het zo dat eigenlijk iedereen op enig moment wel een keer met een gaatje te maken krijgt. Dat neemt niet weg dat je de hoeveelheid gaatjes en de snelheid waarmee dit gaat wel goed kan beïnvloeden door goede gebitsverzorging.
De rol van fluoride
Goed poetsen klinkt natuurlijk leuk, maar hoe zit dat er nu eigenlijk precies uit? In de eerste plaats is het belangrijk om te beseffen dat je dat alleen maar kan doen wanneer je een goede tandpasta hebt. Die tandpasta moet fluoride bevatten. Dit is immers het middel waarmee je je glazuurlaag goed intact houdt. Wat er dan weer voor zorgt dat de kans dat je tand aangetast wordt door het zuur van tandplak een stuk kleiner wordt. Wanneer je dus goed wilt poetsen, dan is niet alleen de beweging heel belangrijk. Ook de middelen die je gebruikt om te poetsen spelen een grote rol in hoe succesvol je zal zijn in het tegengaan van gaatjes.
Zorgen voor de interdentale delen
Het belangrijkste wat je moet doen als je gaatjes wilt voorkomen, is zorgen dat je goed voor de interdentale delen zorgt. Dit zijn de delen tussen de tanden. De vlakken aan de binnenzijde van je tanden zijn eigenlijk niet te bereiken met je tandenborstel. Hoe goed je dus ook poetst, deze delen zullen nooit echt goed schoon worden op deze manier. Daarom is het belangrijk om dit op een andere manier aan te pakken. Dat kan je bijvoorbeeld doen door goed te flossen of met tandenstokers te werken. Dit is belangrijk, want juist de interdentale delen blijken heel kwetsbaar en zorgen vaak dat je met gaatjes te maken krijgt.
Veelgestelde vragen: Hoe snel groeit gaatje in tand?
Hoe snel wordt een gaatje groter?
Een gaatje wordt niet snel groter. Wanneer een gaatje zich begint te ontwikkelen, dan duurt het vaak nog jaren voor de tandarts er iets aan moet doen. Het kan zelfs zo zijn dat het proces in de tussentijd stopt omdat je goed poetst en flost en daardoor de ontwikkeling tegengaat.
Moet je altijd iets aan een gaatje doen?
Het is uiteindelijk altijd belangrijk om iets aan gaatjes te doen. Het is alleen niet zo dat je direct zodra een gaatje zich begint te ontwikkelen je ook al naar de tandarts moet. De specialist zal zelf aangeven wanneer het het juiste moment is om er iets aan te doen.
Is een gaatje vullen pijnlijk?
Hoe pijnlijk een gaatje vullen is, is eigenlijk niet goed te zeggen. Dit hangt namelijk ook van je eigen pijngrens af. Er zijn veel mensen die de gaatjes laten vullen zonder een verdoving te nemen. Er zijn echter ook mensen die altijd een verdoving nemen.
Kunnen gaatjes vanzelf dichtgroeien?
Het is niet zo dat een gaatje vanzelf weer weggaat als je er niets aan doet. Wanneer je goed poetst en flost kan het wel zo zijn dat het gaatje stopt met groeien voor het daadwerkelijk een probleem gaat worden. Het wordt dan dus niet meer groter.
Conclusie
Hoe snel groeit een gaatje in je tand? Wanneer je te maken krijgt met de ontwikkeling van een gaatje in je tand, dan gaat dat over een proces van jaren. Een gaatje ontstaat doordat tandplak de bacteriën en het vuil omzet in een zuur. Dit zuur tast je tandglazuur aan. Dit zorgt er vervolgens voor dat je tand aangetast kan worden door het zuur. Wat dan uiteindelijk de ontwikkeling van de gaatjes tot gevolg heeft. Dit gaat stap voor stap. Soms kan je dit proces ook stoppen. Wanneer je goed poetst met flouride tandpasta en je flost goed, dan kan het proces van het rotten worden tegengegaan. In veel gevallen zal het echter zo zijn dat je het gaatje uiteindelijk moet laten behandelen door de tandarts. Hoewel je goed je best moet doen om gaatjes te voorkomen, is het wel zo dat bijna iedereen ermee te maken krijgt. Slechts één procent van de volwassenen ouder dan 23 jaar heeft een volledig gaaf gebit zonder ook maar een enkel gaatje erin. Probeer je gaatje dus te voorkomen, maar maak je ook niet te veel zorgen als dit uiteindelijk een keer niet lukt!