Hoe slecht is vapen voor je gebit? Feiten en fabels onder de loep genomen

Er wordt al tijden over gediscussieerd. Hoe slecht is vapen nu eigenlijk echt? Dat gewoon roken de tanden aantast is immers wel bekend. Hoe dat echter met de moderne manieren van roken zit, wist tot voor kort niemand. Het is echter inmiddels zo dat de eerste onderzoeken naar buiten komen en duidelijker wordt wat er nu precies wel en niet gebeurt met het gebit wanneer je met regelmaat aan het vapen bent. Sommige zaken blijken toch wel even anders te zitten dan werd gedacht. Wel is duidelijk dat er een verschil is tussen de effecten van roken en die van vapen. In dit artikel nemen we voor jou de feiten en fabels onder de loep.

1. Ernstige paradontitis

2. Een hoger risico 

3. Oraal profiel beschadigen

4. Geen tandsteen of vergeling

Wil je meer weten over deze feiten en fabels die we voor jou hebben gevonden? Dan is het zaak om snel verder te lezen. Dit leert je alles wat je nodig hebt.

Het beste is het natuurlijk om helemaal niet te roken of vapen. Dat neemt echter niet weg dat als je het toch doet, het natuurlijk wel goed is om te weten wat nu eigenlijk wel en niet waar is. Het is meer dan de moeite waard om eens een keer goed te leren wat je nu mag verwachten en hoe je daar dan mee om kan gaan.

Ik heb zelf nooit voor vapen gekozen. Wel heb ik gerookt toen ik jonger was. Je merkt de schade die je aan je gebit en tandvlees lijdt niet direct wanneer je het doet. Pas wanneer je ermee stopt kan je merken hoeveel beter je tanden en tandvlees ervoor komen te staan. Laat dat dus alvast een tip zijn voor jou wanneer je wel een vaper bent.

Hoe slecht is vapen voor je gebit? Feiten en fabels onder de loep genomen

Ernstige paradontitis

Paradontitis is het woord dat gebruikt wordt om de problemen die je in je mond kan hebben te verzamelen. Uit onderzoeken blijkt dat bij rokers van e-sigaretten de problemen net zo sterk zijn als bij mensen die van nature met allerlei paradontitisklachten te maken hebben. Het ziekmakend vermogen van de slechte bacteriën is hoger. Ook is het zo dat kansen op ontstekingen een flink stuk groter zijn.

Een hoger risico

De vapers hebben ook te maken met microben met een hoger risico. Dit ontwikkelt zich al na drie maanden van gebruik van de e-sigaretten. Het houdt in dat je vatbaarder wordt voor bacteriën die allerlei ziekten aan je gebit en in de mond kunnen veroorzaken. De risico’s worden snel een stuk groter dan wanneer je helemaal niet rookt. Het is echter wel zo dat je een bepaald plafond kan bereiken en dat je dus niet nog vatbaarder wordt naarmate je langer aan het vapen bent.

Oraal profiel beschadigen

Het oraal profiel is het profiel van je mond waar je mee geboren bent. Het is bekend dat dit bij gewone rokers verandert onder invloed van nicotine. Het is opvallend dat uit de onderzoeken blijkt dat ook bij vapen het oraal profiel beschadigd raakt. Alleen komt dit dan niet door nicotine. De precieze oorzaak is nog niet vastgesteld. Wel is het zo dat er gedacht wordt aan de warme vloeistoffen in de e-sigaretten. 

Geen tandsteen of vergeling

Er zijn ook enkele fabels rondom vapen die inmiddels zijn ontkracht door de onderzoeken. Zo zijn bekende klachten die rokers hebben niet van toepassing op vapers. Met vapen voorkom je dat je tanden de bekende gele rokersaanslag krijgen. Daarnaast is het ook zo dat vapen niet de ontwikkeling van tandsteen in de hand werkt. Doordat er geen teer en nicotine vrijkomt bij het roken als je gaat vapen, is het dus ook zo dat de klachten die hierbij horen helemaal geen probleem meer zijn.

Veelgestelde vragen: Hoe slecht is vapen voor je gebit?

Krijg je gaatjes van vapen?

Vapen kan gaatjes iets eerder laten voorkomen. Het is niet zo dat je gaatjes ontstaan door het vapen. Wel is het zo dat je tanden worden aangetast en minder sterk worden. Waardoor de kans dat je gaatjes krijgt door alle andere gevaren waaraan je blootstaat groter wordt.

Wat doet vapen met je tandvlees?

Vapen kan het tandvlees flink aantasten. Uit de onderzoeken die zijn gedaan blijkt dat de bacteriën die sterker worden wanneer je een vaper bent juist voor het tandvlees de nodige gevaren met zich meebrengen. De kans dat dit gaat ontsteken en erger wordt dus ook veel groter.

Waar ontstaan ontstekingen na vapen?

Het probleem met het vapen is dat de ontstekingen op allerlei plekken kunnen ontstaan. Het kan zelfs zo zijn dat ze onderhuids ontstaan. Dat betekent dus dat ze flink kunnen ontwikkelen zonder dat je dit zelf door hebt. Dat kan dus flinke problemen met zich meebrengen.

Wat kan de tandarts doen als je vapet?

Het is niet zo dat de tandarts kan voorkomen dat je met problemen te maken krijgt als je gaat vapen. Het is wel slim om hier gewoon eerlijk over te zijn tegen de tandarts. Die kan dan bekijken wat er gedaan kan worden om je gebit zo gezond als mogelijk te houden.

Conclusie

Hoe slecht is vapen voor je gebit? Door de onderzoeken die hier recentelijk naar zijn gedaan, hebben we hier nu meer inzicht in. Het is namelijk zo dat de schadelijke bacteriën in je mond meer kans van slagen krijgen als je gaat vapen. Dat gebeurt ook wanneer je een roker bent. In dat opzicht zijn er dus wel wat overeenkomsten. Deze bacteriën kunnen je tanden en tandvlees aantasten en dit kan tot flinke problemen leiden. Aan de andere kant is het ook goed om te benadrukken dat er ook enkele spookverhalen over vapen rond gaan. Zo is het bijvoorbeeld niet zo dat je tanden er geel van worden of een andere kleur van krijgen. Ook heb je niet dezelfde last van tandsteen als rokers. Het beste kan je het omschrijven als evenveel problemen, maar wel andere problemen met het gebit als je gaat vapen.

Tandeninfo
Logo