Facings

Dit artikel gaat over facings. Facings zijn cosmetisch hulpmiddelen die het gebit mooier maker dan het in werkelijk is. We gaan in op verschillende aspecten van facings; wat zijn het precies, hoe zien ze er uit en wanneer gebruik je ze?

Wat zijn facings?

Een facing (meervoud: facings) is een middel waarmee het eigen gebit mooier kan worden gemaakt. De facing bestaat uit een hard materiaal (composiet of een schildje van porselein) dat aan een tand wordt bevestigd. Doordat het materiaal dezelfde kleur heeft als de tand zelf, zijn facings moeilijk te zien. Hierdoor zijn facings uitermate geschikt voor cosmetische behandelingen.

Wanneer worden facings gebruikt?

Facings worden gebruikt om het gebit er mooier uit te laten zien dat het in werkelijkheid is. Er kunnen veel verschillende aanleidingen zijn;

  • In het geval dat u een spleet tussen uw tanden heeft. In dat geval kan de tandarts de ruimte opvullen waardoor de tanden weer mooi op elkaar aansluiten.
  • Wanneer de snijtanden een afwijkende (puntige) vorm hebben. Met facings kan in dit geval een natuurlijkere vorm worden nagebootst.
  • Als tanden scheef staan kan de tandarts een facing plaatsen dat over de tand heen valt (een “schildje”) waardoor het lijkt alsof de tanden recht(er) staan.
  • Wanneer de tanden verkleurd zijn. Door een schildje over de tanden heen te plaatsen, lijkt het net alsof de tanden een wittere kleur heben.

Het plaatsen van facings

In de Youtube video hieronder ziet u hoe facings door de tandarts worden aangebracht. Deze video is opgenomen en beschikbaar gesteld door Mondzorg Lingewijk (Maaike van der Mee).

De levensduur van facings: hoe lang gaan ze mee?

Facings gaan gemiddeld vele jaren mee, houd gemiddeld rekening met circa 7 jaar, alhoewel het mogelijk is dat dit vele jaren langer kan zijn. Het grootste probleem dat kan optreden is dat facings gaan verkleuren door aanslag. Aangezien het materiaal van de facings niet gelijk is aan het materiaal van uw eigen tanden, zullen de facing op den duur een afwijkende kleur kunnen krijgen. In overleg met uw tandarts kunt u dan besluiten om de facing te vervangen.

De nadelen van facings

  • De tandarts zal een heel klein beetje van uw tand moeten slijpen en deze ruwer moeten maken, zodat de facing goed kan hechten. Een deel van uw tand wordt hierbij dus opgeofferd. Als de facing meerdere keren wordt vervangen zal dit proces zich telkens herhalen, hetgeen concreet inhoud dat uw tand harder slijt dan zonder een facing het geval zou zijn.
  • Een ander nadeel van facings is dat u voorzichtiger moet omgaan met uw gebit. Bij tandenknarsen, nagelbijten, of het bijten op harde voorwerpen is er namelijk een risico dat de facing afbreekt.

Tandeninfo
Logo