Elektrisch poetsen

De meeste mensen poetsen iedere dag hun gebit een of meerdere malen. Dit is erg belangrijk, want door de tanden en kiezen te poetsen worden etensresten en bacteriën verwijderd. De bacteriën veroorzaken op den duur allerlei mondproblemen. Een elektrische tandenborstel helpt je hierbij, tenminste, als je op de juiste wijze poetst. In dit artikel gaan we in op alle zaken omtrent elektrisch poetsen. 

Waarom elektrisch poetsen?

Er zijn twee manieren hoe u kunt poetsen: met de hand en elektrisch. Waarom elektrisch poetsen? Uiteraard is de afweging welk type poetsen het beste bij u past afhankelijk van uw persoonlijke situatie. U kunt het beste aan uw mondhygiënist of tandarts vragen wat zij u zouden adviseren.

Verschillende typen elektrische tandenborstels

De tandenborstels die u in de winkel vindt zijn grofweg op te splitsen in twee typen. De roterende variant en de ‘sonische’. 

Een roterende tandenborstel

Een roterende tandenborstel heeft een kop die met grote snelheid rondtolt. De snelheid kunt u niet evenaren met de handtandenborstel. Deze tandenborstels hebben over het algemeen een wat kleinere ronde kop. Hierdoor kunt u relatief eenvoudig achter uw kiezen kunt poetsen.

Een sonische tandenborstel

De sonische tandenborstel draait niet rond zoals een roterende borstel dit doen. In plaats daarvan trilt de kop van de borstel met een zeer hoge frequentie.

Elektrisch poetsen uitgelegd door een professionele mondhygienist

Mondhygienisten weten als geen ander hoe je het beste elektrisch kunt poetsen. Zij geven dagelijks poetsinstructies aan de patienten in hun praktijk. Dhr. Shafie is mondhygienist in Den Haag. Hij geeft in de video hieronder antwoord op de vraag hoe je het beste elektrisch kunt poetsen met een roterende borstel.

Welke elektrische tandenborstel is het beste?

Het is niet mogelijk om persoonlijk advies te geven via een website. Wij adviseren u om contact op te nemen met uw mondhygiënist of tandarts. Zij kunnen u het beste informeren welke manier van poetsen en optioneel welk type elektrische tandenborstel het beste is voor uw gebit.

Veelgemaakte fouten bij elektrisch poetsen

Elektrisch poetsen lijkt heel eenvoudig en onschuldig, maar toch hanteren veel mensen de elektrische borstel niet op de juiste wijze. Hieronder is een lijst opgenomen met veel gemaakte fouten:

  • Ga niet ‘meepoetsen’. Veel personen zijn altijd gewend geweest om met de hand te poetsen, en schrobben en poetsen hun tanden ook zo als zij een elektrische tandenborstel gebruiken. De elektrische variant is zo ontworpen dat de kop van de borstel zelf al alle bewegingen maakt die nodig zijn.
  • Vaak wordt te kort gepoetst. Neem de tijd voor iedere tand en kies. Geef iedere tand en kies een paar seconden de tijd om schoon gemaakt te worden door de borstelkop. Alleen op deze wijze verwijdert u de plak. Sommige elektrische tandenborstel helpen u hierbij, bijvoorbeeld door een geluid of lichtsignaal te geven na verloop van tijd. Het is dus niet zo dat elektrisch poetsen korter duurt dan poetsen met de hand.
  • Sommige mensen drukken te hard als ze poetsen. Hierdoor beschadigt u uw gebit en tandvlees. Het harde drukken is nergens voor nodig. Geavanceerde elektrische tandenborstel laten u weten als u te hard drukt. In dat geval kan de borstel bijv. stoppen met roteren, of licht signaal afgeven.
  • Soms slaan mensen bepaalde delen of vlakken van het gebit over. Elektrisch poetsen dient te gebeuren op drie de vlakken van de kaak te poetsen. Dus allereerst de binnenzijde van uw kaak, dan de buitenzijde, en als laatste de bovenkant van het gebit het kauwvlak).
  • Sommige mensen denken dat elektrisch poetsen een alles in een oplossing is voor uw gebit. Dit is niet zo. Het elektrisch poetsen helpt u wel met het beter schoonmaken van uw gebit. Echter, u dient nog steeds goed tussen de tand schoon te maken. Bijvoorbeeld door te flossen, of ragertjes te gebruiken of door een tandenstoker te gebruiken.
  • Het gebruik van een versleten borstel. Na verloop van tijd is een borstel op. De haren van de borstel staan dan niet meer netjes recht. Gaan de haren uiteen staan, vervang dan dus de borstel.
  • Het poetsen met een sterk schurende tandpasta. Tandpasta’s die schurend zijn, kunnen schade aanrichten aan uw gebit. Poetst u hier dus niet mee. Dit is overigens ongeacht of dit gebeurt met een handtandenborstel of met een elektrische.

Kinderen en elektrisch poetsen

Als ouder wilt u natuurlijk de beste zorg geven aan uw kinderen. Ook het gebit van uw kind verdient aandacht. Een elektrische tandenborstel kan geschikt zijn voor kinderen. Dit geldt echter niet altijd. Ons advies is om uw mondhygiënist of tandarts om advies te vragen of elektrisch poetsen geschikt zou kunnen zijn voor uw kind. Dit hangt o.a. af van leeftijd en de motoriek van het kind. Kinderen hebben hulp van een ouder nodig bij het tandenpoetsen, zeker tot en met 10 jaar.

Elektrisch poetsen met beugel

Mensen met een beugel hebben een extra uitdaging om hun gebit schoon te houden. Sommige tandartsen/orthodontisten raden elektrisch poetsen af. Ook hiervoor geldt: vraag advies aan uw mondhygiënist, tandarts, beugeltandarts of orthodontist als er een beugel gedragen wordt.

Elektrisch poetsen onder de douche

Wilt u graag elektrisch poetsen terwijl u aan het douchen bent? Raadpleeg dan altijd eerst de handleiding.

Tandeninfo
Logo