Elektrisch poetsen of met de hand

Misschien vraag u zich af of elektrisch poetsen beter is dan poetsen met een hand tandenborstel. Wij helpen u graag met het beantwoorden van deze vraag. In dit artikel zetten wij de voor- en nadelen voor u op een rij. Tevens hebben wij advies ingewonnen bij mondhygienist Ouderkerken uit Leeuwarden.

Voordelen van elektrisch tanden poetsen

De kop van een elektrische borstel draait heel erg snel rond. Hierdoor kan de kop meer plak verwijderen dan dat u zou kunnen met een traditionele tandenborstel.

Veel elektrische tandenborstels hebben geavanceerde extra’s aan boord. Zo zijn er borstels die u laten weten of u lang genoeg poetst en of u niet te hard drukt.

Elektrisch poetsen is minder vermoeiend dan poetsen met de hand. De borstel voert immers de poetsbewegingen uit en u hoeft enkel de borstel tegen het gebit aan te houden.

Nadelen van elektrisch poetsen

Helaas, het elektrisch poetsen kent ook nadelen. Wij hebben hier de belangrijkste op een rijtje gezet:

  • De aanschafkosten van een elektrische borstel zijn hoger dan een handtandenborstel. In sommige gevallen zelfs veel hoger. Er bestaan elektrische borstels in de prijs klasse van 20 tot maar liefst 200 euro.
  • De tandenborstel werkt op een accu of batterij. Vergeet dus niet de tandenborstel regelmatig op te laden. Bij accu varianten dient u het oplaadstation te plaatsen in de buurt van stopcontact.
  • Naast de eenmalige aanschaf dient u ook rekening te houden met terugkerend kosten. Aan de ene kant kost het opladen van de tandenborstel stroom en aan de andere kant dient u periodiek nieuwe opzetkopjes te kopen. De prijs van deze opzetstukjes kan ook aardig oplopen, in verhouding tot een traditionele handtandenborstel.
  • Als u nog niet eerder elektrisch heeft gepoetst dan zult u even moeten wennen. Elektrisch poetsen kan namelijk erg kriebelen, in de mond of aan de neus. Ook het wisselen van roterend naar sonisch geeft wenningsverschijnselen. Na verloop van tijd neemt het kriebelen af en vaak verdwijnt de kriebel zelfs helemaal.
  • Een hand tandenborstel bestaat enkel uit kunststof. Hierdoor kan deze eigenlijk niet defect raken. De elektrische variant kan echter kapot vallen of door een technisch mankement onbruikbaar worden.

Advies over elektrisch poetsen of poetsen met de hand

In een ander artikel vindt u algemene informatie over hoe u elektrisch moet poetsen. Wij adviseren u om voor uw persoonlijke situatie omtrent elektrisch poetsen of poetsen met de hand advies in te winnen bij uw tandarts of mondhygiënist.

Tandeninfo
Logo