Sommige kinderen die duimen. In dit artikel gaat logopediste J. Spies in op de vraag wat ouders van kinderen daaraan kunnen doen, en hoe erg het eigenlijk is als er geduimd wordt.
In dit artikel:
De gevolgen van duimen, speen zuigen, zuigen op vingers of doekjes
Door duimen, of door speen zuigen, of zuigen op vingers of doekjes, gebeurt het regelmatig dat tanden scheef gaan staan.
Hoe leer je dit af?
We adviseren daarom ook altijd ouders om het duimen rond het 3e jaar af te gaan leren, zodat het gebit weer goed kan groeien. Dat gebit, de kaak, is nog wat flexibel, dus groeit weer snel terug in de eigen stand. Wat we dan doen, is kinderen proberen te motiveren, hun ouders kunnen dat ook doen, door uit te leggen wat er gebeurt als ze blijven duimen. Soms kun je kinderen heel duidelijk laten zien in de spiegel als ze de kiesjes op elkaar zetten dat hun tong er nog tussendoor kan piepen. Wat wij vooral doen is proberen een afbouwschema te maken om steeds minder te gaan duimen en aan het eind helpt een diploma voor kinderen altijd heel erg als ze gestopt zijn met duimen. In de periode dat er gezinsuitbreiding in je familie voor gaat komen, spreek ik wel eens af met ouders dat kinderen hun speen mooi verpakken in een doosje, want nu ben jij te groot en we gaan hem inpakken voor de baby die gaat komen dan is die speen daadwerkelijk uit huis. Sommige kinderen zijn iets gevoeliger voor het direct wegwerpen en in de kliko gooien. Met het geven als cadeautje kan je soms kinderen helpen om de emotionele stap te zetten om van het speenzuigen af te komen.
Logopedist J. Spies uit Rijswijk heeft een video opgenomen waarin zij precies uitlegt hoe belangrijk het is om te stoppen met duimen, en hoe je dat het beste kunt aanpakken.