Als kinderen opgroeien, vormt het gebit zich op een bepaalde manier. Als je geluk hebt dan sluiten de tanden en kiezen overal perfect op elkaar aan. Voor velen geldt echter dat dit niet het geval is. Tanden kunnen in dat geval bijvoorbeeld scheef gaan staan. Dit kan voor sommigen betekenen dat er vroeger of later problemen kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan onnodige slijtage van tanden en kiezen. Ook kunnen er spraakproblemen ontstaan. Om dit problemen te voorkomen, is het mogelijk om een beugel te nemen. Een beugel is een hulpmiddel om de stand van tanden en kiezen te corrigeren in het gebit. In dit artikel gaan we in op de verschillende aspecten van beugels.
In dit artikel:
Op verschillende leeftijden
Een beugel voor jongeren
Tegenwoordig wordt er op jonge leeftijd al gelet of het gebit zich goed ontwikkeld. Als dit niet het geval is, dan kan het verstandig zijn om een beugel te nemen.
Een beugel voor volwassenen
Niet alleen jongeren nemen vaak een beugel; ook voor volwassenen kan een beugel een uitkomst bieden als de tanden scheef staan. Als je op latere leeftijd, bijvoorbeeld na je 18e of na je 40e, besluit om wat te doen aan de tanden, dan kan een beugel helpen.
Verschillende type beugels
Er zijn allerlei verschillende type beugels. Je hebt bijvoorbeeld beugels in de vorm van “plaatjes” op je tanden (aan de buitenkant), of zelfs beugels aan de binnenkant van het gebit. Een orthodontist kan je het beste uitleggen welk type het meest geschikt is voor jou persoonlijke situatie. Hieronder benoemen we de meest voorkomende beugel typen.
De uitneembare beugel
Dit is een beugel die je in- en uit de mond kan halen.
De vaste beugel
De vaste beugel komt zeer veel voor. De beugel zit vast aan het gebit (aan de buiten- of binnenkant van de tanden), door “slotjes”, of “brackets”.
De buitenbeugel
De buitenbeugel (ook wel bekend als de buitenboordbeugel) is een beugel die niet alleen binnen de mond zichtbaar is, maar ook daarbuiten.
Veelvoorkomende problemen met beugels
Draad los
Bij de vaste beugels zit een draad die de brackets met elkaar verbindt. Als deze draad los gaat zitten, dan is het belangrijk om dit te laten repareren. Als het draadje los zit, werkt de beugel namelijk niet optimaal meer.
Pijn
Over het algemeen zitten tanden en kiezen erg goed vast in de kaak, en dat is maar goed ook. Dit betekent wel dat er ook zeer veel krachten moeten worden uitgeoefend op tand en kies, om deze van plek te laten veranderen. Dit kan pijn veroorzaken.
Schoonhouden
Het schoonhouden van het gebit met een beugel is vaak moeilijker dan het schoonhouden van een gebit zonder beugel. Dit komt doordat een beugel allemaal extra hoekjes en randjes heeft waar etensresten en bacteriën zich kunnen ophopen. In de video hieronder legt mondhygieniste Judith Sjoerts uit hoe je de beugel het beste kunt schoonmaken. Tevens legt zij uit wat mogelijke gevolgen kunnen zijn als je de beugel niet goed schoonmaakt.