Angst voor de mondhygiënist

In tegenstelling tot het positieve gevoel dat het liedje “Lente in de ogen van de tandartsassistente” opwekt, beleeft menig persoon angst bij de associaties met de mondhygienist en tandarts. In dit artikel gaan we in op de verschillende aspecten rondom angst voor de mondhygienist. We kijken allereerst naar een manier hoe deze angst te voorkomen is.

Voorkomen van angst voor mondhygiënisten

Angstpreventie, oftewel het voorkomen van angst, is altijd beter dan het genezen. Dit geldt ook voor angst voor de mondhygienist. Om te horen hoe dit in zijn werk gaat, zijn wij afgereisd naar een mondhygienist in Nieuwerkerk a/d Ijssel. In deze praktijk werkt mondhygieniste Judith Sjoerts. Zij heeft vele jaren ervaring als mondhygieniste, en is sinds kort eigenaresse van het mondzorgkundigcentrum ‘De tevreden lach’.

Judith geeft aan dat wordt geadviseerd om het kind met het tweede jaar al naar de mondhygienist mee te nemen. Niet zozeer voor een behandeling als wel om op jonge leeftijd alvast te laten wennen aan een mondzorgpraktijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de speciale stoel en de bewegingen die deze maakt of de speciale lamp. Een mondhygienist kan dan ook het beste alvast even een kijkje in de mond nemen. Zo kan zij controleren dat alles goed gaat met poetsen. Tevens went het kind op deze wijze aan de mondhygienist, hetgeen de angst op latere leeftijd kan helpen te voorkomen.

In het verleden heeft Judith al zeer veel met jonge kinderen gewerkt. Zij hanteert een speciale aanpak die goed werkt. Hierbij schakelt zij hulp in van een knuffel, zoals bijvoorbeeld het poetspaard ‘Freddy’. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is te zien in de volgende video die we samen met Judith hebben opgenomen in haar praktijk.

Tandeninfo
Logo